Nyugaton a helyzet változatlan

Biztos mindenki hallott már a legújabb, sokakat érintő vitáról ami itt a halódó nyugaton, az Egyesült Királyságban folyik. Arról van szó, hogy a britek távoznak-e az Európai Unióból, vagy sem. Az egész kérdést David Cameron brit miniszterelnök vetette fel, egyfajta szankcióként, ha országa nem kap a megterhelésre való tekintettel különleges jogokat az Unión belül (statisztikák szerint a bevándorlás mértéke a kelet-európai államokból és délről soha a történelem során nem volt ilyen óriási, legalábbis békeidőben, ez pedig súlyosan megterheli a több millió fővel kevesebbre tervezett gazdaságot és infrastruktúrát). Bár Cameron már megkapta, amit akart, a kérdés még mindig nyitott: marad-e Nagy-Britannia az Unióban? Erről a közelgő népszavazás fog dönteni.

Nem tudom, hány magyar él itt, Angliában. Egy 2014-ben, a hírportálokon futótűzként végigrohanó hír szerint számunk elérte az egymillió főt. Későbbi adatok ennél visszafogotabbak, százezertől háromszázezerig láttam tippeket. Van, aki ebbe beleszámolja a határon túli magyarokat, és van, aki nem. Én magam pedig látom, ahogy sokan hazavágynak, és mennek is, néhány év után. A szám tehát nem állandó és nem is csak növekszik.Elterjedt kifejezés, hogy London a második legnagyobb magyar város Budapest után, és valószínűleg ez áll a legközelebb az igazsághoz.

Ha a szavazás a kilépés mellett döntene, az előrejelzések szerint a brit gazdaság összeomlana (különös tekintettel a szállítmányozásra és raktározásra, ahol, tapasztalatból tudom, rengeteg magyar dolgozik). Munkavállalók millióit veszítenék el egy csapásra, akiket pótolni kéne, és akiknek az adója hiányozna az államkincstárból.

Nem vagyok se politikus se közgazdász, de elég egyértelmű, hogy ez rossz lenne. Persze vannak szélsőségesek, akik így is a kilépés mellett kardoskodnak, noha ők egyelőre a “majd csak kitalálunk valamit”- elvben látják a jövőt, ha a fentebb vázolt összeomlás bekövetkezne. Az ostobaság és az idegengyűlölet egy nagyon veszélyes kombináció. Bár nem vagyok biztos benne, hogy a kettő létezik egymás nélkül.

És akkor ott vannak még a bevándorlók. Bár a szavazati joggal rendelkező uniós állampolgárok száma viszonylag alacsony, az összes szavazóképes bevándorló meghaladja a négy milliót. És bár őket a kérdés nem érinti közvetlenül, ha elmennek szavazni, valószínűleg nem azt a kampányt támogatják majd, mely nyíltan idegenellenes.

Szóval én azt hiszem, hogy a helyzet itt, nyugaton (ami igazából észak) változatlan marad.