Filmek

Spotlight

Bostonban járunk, az új évezred elején. A Boston Globe berkeiben belül dolgozó Spotlighht, egy oknyomozókból álló csapat új feladatot kap. Egyetlen gyermekmolesztáló pappal indultak... De az ügy hamarosan ijesztő méreteket öltött. 

Habár csak két órányi beszélgetésről és aktatologatásról van szó, a Spotlight egyetlen pillanatra sem unalmas. Köszönhető ez a remek karaktereknek és a még jobb színészeknek. Ajánlom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel az újságírás világa, vagy szereti a drámákat, és aki nem ijed meg egy kicsit a sötétségbe pillantani: a film ugyanis igaz történetet dolgoz fel, amitől témája csak még súlyosabb lesz.  

 

Amerika Kapitány: Polgárháború

A Marvel Stúdió filmjei sosem a komolyságukkal szerezték a nézőiket. Épp ezért tűnik ki különösen ez a legújabb felvonása a kalandnak, mely végre igazi, emberek közti interakciókat mutat be, és nem fél komolynak lenni. A Bosszúállók városromboló kalandjai után járunk, amikor is egy okos emberben felmerül az igény, hogy talán valamivel meg kéne rendszabályozni a szuperharcosokat, mielőtt nagy jószándékukban lerombolnak még egy várost. A felvetés jogos, a megvalósítás mégis vállalhatatlan, és ha ez nem volna elég, hogy a csapat két részre szakadjon, még felbukkan a Tél Katonája is (valaki most már tényleg mondja el, miért ez a neve, két filmben szerepelt, és nem derült ki!), egy Macskanőnek öltözött felnőt férfi, és egy titokzatos ellenség, hogy tovább borzolja a kedélyeket. A Föld védelmezőinek története tovább rohan az elkerülhetetlen végkifejlet felé. 

 

Zootopia

Szeretitek a meséket? Nem, most komolyan. Oké, tudom, felnőtt ember nem néz mesét. Én se. De nemrég láttam egy igazán remek darabot. A történet szerint az első nyúlrendőr igyekszik kitűnni hatalmas termetű kollégái közül egy világban, ahol nem az ember lett a bolygó uralkodó faja. Látszólag ezzel mindenki jobban is járt, csakhogy a látszat, mint minden jó krimiben, itt is csal... Márpedig ez az animációs Disney-mese egy jó krimi, jó hangulattal és egy olyan csavarral, ami meg tudott lepni, pedig ez még felnőtteknek szóló filmeknek is ritkán jön össze. Játszi könnyedséggel veri az elmúlt pár év mesefelhozatalát, és választott műfajának, a kriminek jó pár darabját is.